Framtid Kalmar säger nej till 75 vindkraftverk

Vindkraftspark med bara 12 vindkraftverk nordväst om Ljungbyholm inom Kalmar kommun.

Jag blev minst sagt förvånad när jag idag på morgonen läser i Barometern att Stena Renewable vill bygga 60-75 vindkraftverk norr om Läckeby. Det handlar om vindkraftverk som är 270 meter höga och som kommer förstöra ett enormt stort skogsområde inom Kalmar kommun men det gränsar även till ett naturreservat i Nybro kommun.

Som politiker har jag inte hört talas om dessa planer överhuvudtaget. Dessutom håller Kalmar kommun på att ta fram en helt ny översiktsplan och en ny vindkraftsplan och fram till att dessa planer har vunnit laga kraft skall inga vindkraftsparker få tillstånd enligt majoriteten. Uppenbarligen har diskussioner redan förts mellan Kalmar kommun och Stena Renewable enligt artikeln där projektchefen Dan Sandros vid Stena Renewable svarat på frågor.

”Att ett så stort sammanhängande område i Södra Sverige kan bli aktuellt för en vindkraftspark är unikt.

– Det bor väldigt få personer i området, och stora delar av området är fritt från hus och vägar, säger Dan Sandros.

– Vi brukar räkna med en kilometer som minsta avstånd när det handlar om bostäder, även om vi ljudmässigt skulle kunna bygga närmare än så. Det handlar om några hundratal personer som finns i periferin av de här planerna, säger Dan Sandros.

– Sedan kan man fundera på när någon är berörd eller inte. Läser man sidor på nätet där folk är skeptiska till vindkraftsutbyggnad finns det de som känner sig påverkade även om de bara kan se ett vindkraftverk och det finns de som känner sig påverkade av vindkraftverkens skugga.

– Det är också så att människor inte kommer att märka så stor skillnad på om det är 10 eller 60 vindkraftverk i ett område. Siktlinjen i skogsmiljö är begränsad och det gör att man inte kommer att uppleva störningen som så stor, säger Dan Sandros.”

Vilka nedvärderande åsikter Dan Sandros uttrycker om de människor som kommer bli direkt berörda av dessa vindkraftverk. Jag gissar att han själv inte skulle vilja ha sin fastighet/villa i ett område med vindkraftverk.

Som säkert alla vet som följer min blogg så är jag starkt kritisk till utbyggnaden av vindkraft i Sverige då den är en väderberoende energikälla och att den är väldigt negativ för det svenska elsystemet med mängder av olika problem som följd. Tack vare vindkraften och så kallad förnybar elproduktion råder idag ett rent kaos på elmarknaden med fluktuerande priser och rena kartellbildningar för att reglera priset på elenergi.

När det gäller Kalmar kommuns nya översiktsplan och vindkraftsplan kommer Framtid Kalmar kräva stora av stånd till dessa jättelika vindkraftverk på 270 meters höjd som kommer kasta sina skuggor närmare 2 kilometer bort under morgon och kvällstimmar enligt Fortum. Det lågfrekventa bullret från rotorbladen är också ett mycket stort problem.

Framtid Kalmar kommer säga Nej till dessa planer på en gigantisk vindkraftspark norr om Läckeby och vi kommer kämpa för en hård reglering i den nya översiktsplanen och vindkraftsplanen. För vindkraftverk med höjden 270 meter skall avståndet till bebyggelse vara minst 1 800 meter och sammanhängande bebyggelse minst 2 500 meter. Det kommer vi yrka på när planerna läggs fram i Kalmar kommunfullmäktige.

Men vi är även mycket negativa till att den rödgröna regeringen vill ta bort kommunernas vetorätt mot vindkraftsetableringar. Ett odemokratiskt sätt att köra över kommunernas bestämmanderätt i lokala frågor.

Stoppa Stena Renewable!

PS

jag tar gärna emot tips och synpunkter från de berörda i det aktuella området. Jag kommer även vara besökare vid de möten som Stena Renewable skall hålla under hösten.

Thoralf Alfsson

Framtid Kalmar

3 reaktioner på ”Framtid Kalmar säger nej till 75 vindkraftverk

 1. turrim 14 juli, 2021 / 17:30

  Även om beräkningen av D.C. inte är helt korrekt så är den intressant. Thoralf räknar snabbt ut det korrekta med huvudräkning.

  Hur stor fågelkrossvägg skulle enbart de 75 påtänkta vindgiljotinerna tillföra? De fåglar som överlever blir inlåsta i små revir med EU:s vindkraftkrav i och runt Sverige. Slut med årstidsflytt.

  Dessutom skadan för människor med arbetsvägar, ljud och roterande flygvarningslanterna i bladets spets – oavbrutet fyrverkeri. Risker för sjöfarten; särskilt i trånga förbindelser som Öresund och Kalmarsund.

  Det finns vad jag kunnat läsa på Thoralfs blogg en intressant och storordig Miljöpartist och en Centerpartist i Kalmar att ställa mot väggen med raka frågor. Liksom Barometern.

  Gilla

 2. D.C 11 juli, 2021 / 11:53

  Framtid Kalmar säger, 270m höjd, antar, och i toppen av detta torn sitter en turbin med tre blad vart blad är förmodligen ca 100m det betyder en turbin-diameter av ca 200m.
  Tar man en titt på den yta som turbinen behöver i luftrummet blir detta >> 3Ha (30´m2).

  Tillspetsat och betyder turbinen ritar en vertikalt roterande cirkulär vägg om dryga 3Ha och med en höj över mark om näästan 400m, icke att leka med ehmm hur många roterande väggar var det tänkt?

  Nått att begrunda? nähä inte-de

  Gilla

  • Thoralf A 11 juli, 2021 / 12:19

   Nej, du har inte tolkat det rätt. Det är den totala höjden inklusive rotorblad som blir 270 meter.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s