Replik på Miljöpartiets debattsvar

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är hogspaningsledning.jpg

För några veckor sedan uppmärksammade jag en replik i Barometern från Miljöpartiets språkrör för Kalmar län, Caroline Axelsson. Det var en replik på en debattartikel från Moderaterna angående Sveriges elproduktion och elförsörjning och att vi måste bevara och satsa även på kärnkraft. Repliken var införd den 23 juli i Barometern. Jag kollade upp lite fakta om Åbros solcellsanläggning i Vimmerby och för några dagar sedan fick jag tillgång till deras produktionsstatistik. Därför tänkte jag skriva ett blogginlägg om Miljöpartiets och Caroline Axelsson verklighetsfrånvända uppfattningar.

Men så tänkte jag att jag först skriver en replik till Barometern eftersom Moderaterna inte svarat på Caroline Axelssons påhopp på Moderaterna. Något som jag tyckte var väldigt märkligt att Moderaterna inte tog till vara på tillfället med en ren straffspark.

Men till min stora förvåning så skulle jag inte få min replik publicerad av Barometern enligt deras regelverk. Det var bara Moderaterna som fick svara på Caroline Axelssons replik. De har haft snart en månad på sig att svara men inte gjort det.

Men eftersom både Moderaternas debattartikel och Miljöpartiets replik varit publicerad även hos Dagens Kalmar så vände jag mig dit med en fråga om de ville publicera min replik. Jag fick omgående ok från Anders Blank och min replik publicerades bara några timmar senare. Stort tack Dagens Kalmar.

Du kan läsa min replik på följande länk (där finns också Miljöpartiets svar från den 23 juli). Mitt svar finns även nedan.

Verklighetsfrånvända Miljöpartiet

Jag hade förväntat mig att Moderaterna i Kalmar län skulle svarat på den verklighetsfrånvända debattartikeln från Miljöpartiets språkrör Caroline Axelsson men så verkar inte vara fallet. Hon vill ersätta kärnkraften med solenergi och skriver följande.

”Fråga Åbro bryggeri i Vimmerby! Hela taket på denna jätteindustri är täckt av solpaneler. Där ligger framtiden. Inte i smutsig kärnkraft”

Jag har varit i kontakt med ansvariga på Åbro Bryggeri och fått tillgång till deras produktionssiffror från solcellsanläggningen. En molnfri dag runt midsommar kan anläggning producera ca 4 300 kWh som mest, vilket motsvarar ca en tredjedel av deras behov av elenergi under ett dygn. Men den övriga elenergin kommer från andra energikällor, främst vattenkraft och kärnkraft.

Men hur ser det ut under vintern när solen knappt orkar över horisonten eller täcks bakom ett tjockt molntäcke dag efter dag. Det finns vinterdagar då Åbros 1 780 solpaneler endast producerar 5-10 kWh per dygn. Alltså bara en tusendel av vad som produceras den bästa sommardagen eller ca 0,04 procent av Åbros elförbrukning en vinterdag. Det vill säga noll och ingenting.

Det kallar Caroline Axelsson för framtiden. Kan man bli mer verklighetsfrånvänd än Miljöpartiets språkrör. Med Miljöpartiets politik så kommer Åbro Bryggeri att få slå igen sin verksamhet då det inte kommer finnas elenergi till deras industrianläggning under dygnets alla timmar.

Caroline Axelsson skriver också att ”vi behöver energisystem som klarar yttre påverkan i form av naturkatastrofer”. Menar hon att solcellsanläggningar och vindkraftverk står emot naturkatastrofer bättre än kärnkraftverk, då är Caroline Axelsson minst sagt otroligt naiv.

Jag anser att Sverige är i stort behov av ny energiproduktion som inte är beroende av att solen skiner eller att det blåser. Det är ett större dagligt problem än naturkatastrofer. Dessutom är det höga elpriserna inom elområde SE4 förödande för vår industri. Det kan vi ”tacka” Miljöpartiet för.

Thoralf Alfsson

Framtid Kalmar