Oriktiga uppgifter i interpellationssvaret

Vid kommunfullmäktigemötet i maj hade jag en interpellation angående bidragen till Folkets hus i Lindsdal. Jag fick då ett långt svar från Kultur- o fritidsnämndens ordförande Maia Dahlberg. Det visade sig dock innehålla oriktiga uppgifter när jag även fick information från Boverket. Med anledning av detta hade jag skrivit en ny interpellation där jag krävde en förklaring till de oriktiga uppgifterna eller lögnerna i svaret.

Här nedan kan du läsa min nya interpellation.

Det var en något försiktig Maia Dahlberg som svarade under mötet. Skulden skyldes på förvaltningens tjänstemän som hade misstolkat uppgifterna från ansvariga för Folkets hus Lindsdal. Här nedan kan du även läsa det skriftliga svaret.

Jag anser att det är dåliga undanflykter. Redovisning av kostnaderna görs ju alltid skriftligt från den förening som fått bidrag. Att sedan skylla på förvaltningens tjänstemän är väldigt illa. Det är inte de som svarat på interpellationen, utan det är Maia Dahlberg. Därmed har hon också ansvaret.

Nu hade jag dock några ess i rockärmen som jag spelade ut.

I styrelsen för Folkets hus i Lindsdal sitter Veronica Selén Ericsson som ordförande och Göran Nilsson som kassör. Båda dessa är ersättare i kommunfullmäktige. Men vid mötet i maj när min första interpellation debatterades så hade båda gått in som ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige. Då kunde man ju givetvis förvänta sig att de båda läst min interpellation och att de även läst Maia Dahlbergs svar och därmed insett att det var felaktiga och helt oriktiga uppgifter i svaret. Något de borde upplyst Maia Dahlberg om eller så kunde de begärt ordet under interpellation och rättat till dessa uppgifter men det gjorde ingen av dem.

När jag synade protokollet upptäckte jag dock en besynnerlig omständighet. Veronica Selén Ericsson och Göran Nilsson hade varit närvarande under punkt 96-120 och sedan lämnat mötet. Min interpellation var punkt nr 121.

Båda lämnade alltså mötet när deras föreningsbidrag skulle debatteras!

Jag tog givetvis upp detta under gårdagens debatt. Maia Dahlberg angav att det då skulle berott på att de var jäviga. En mycket dålig och falsk ursäkt. För det första så var det inget beslutsärende och då finns det ingen anledning till jäv och dessutom anges det alltid i protokollet om någon anmält jäv och varit frånvarande på någon punkt men det saknades i protokollet. Se skärmdumpar från protokollet.

Det är en löpande numrering från årets början och maj mötets första punkt var 96.

Min interpellation med nummer 121

Personligen är jag helt övertygad om att det var planerat att de skulle lämna mötet innan min interpellation debatterades. Då skulle de aldrig kunde beskyllas för de felaktiga uppgifterna som lämnades i interpellationen.Nu var det dock inte nog med detta!

Det var helt rätt att Folkets hus i Lindsdal fick avslag på sin första bidragsansökan till Boverket. Enligt Boverkets regler så får inventarier bara utgöra 5 procent av det sökta beloppet. Så här såg deras första ansökan ut.

Man anger beloppet för lösa inventarier (bord,stolar,vagnar) till 217 500 kronor, vilket är betydligt mer än 5 procent.

Den uppmärksamma ser direkt att de som skrivit ansökan räknat ut momsen fel. 25 procent i moms på 813 544 kronor är 203 386 kronor men de har felaktigt angivit 271 181 kronor. Det vill säga 67 795 kronor för mycket i moms. Något som tjänstemännen på Boverket uppenbarligen inte upptäcker. Det nämns i varje fall inte i handlingarna. Ansökan avslås ändå på grund av det lösa inventarier är mer än 5 procent av totalbeloppet.

Nu skickar man in en ny korrigerad ansökan till Boverket.

Nu har man ändrat beloppet för lösa inventarier till 50 000 kronor. Det säga 167 500 kronor mindre än i första ansökan.

Men nu inträffar det lite hokus pokus i den nya ansökan. Helt plötsligt så ökar kostnaderna mot den första ansökan.

Byggkostnaden ökar med 110 456 kronor till 594 000 kronor.

El-installationen ökar med 45 000 kronor till 75 000 kronor.

En konsultkostnad tillkommer på 10 000 kronor och konstnärlig utsmyckning tillkommer med 10 000 kronor

Totalt ökar kostnaden med 175 456 kronor, alltså lite mer än de 167 500 kronor som man fick dra bort för lösa inventarier.

Nu lyckas man dock räkna ut momsen riktigt denna gång.

Vilka är det då som skrivit under båda dessa ansökningar?

Det är de båda socialdemokraterna Veronica Selén Ericsson och Göran Nilsson.

Jag undrar dock hur de som sedan utförde jobbet fakturerade sitt arbete var det efter första ansökan eller efter den andra och saltade ansökan.

Det skulle vara väldigt intressant att syna bokföringen för Folkets hus i Lindsdal men tyvärr så är det inte en offentlig handling.

I styrelsen för Folkets hus i Lindsdal sitter i stort sett bara socialdemokratiska politiker eller före detta politiker. För mig framstår föreningen som en ruffel och båg förening. Vilket ansvariga på Kalmar kommun ser mellan fingrarna men det blir väl så när Socialdemokraterna suttit vid makten i flera decennier i Kalmar. Maktfullkomligheten breder ut sig mer och mer för varje år som går.

Barometerns journalist Birgitta Hultman ansåg uppenbarligen att dessa omständigheter och uppgifter inte var tillräckligt intressanta för att skriva om i Barometern.

Här kan du se interpellationsdebatten i kommunfullmäktige.

3 reaktioner på ”Oriktiga uppgifter i interpellationssvaret

 1. Hacke 26 oktober, 2021 / 19:27

  Ännu ett smaskigt gräv med arkeologisk precision i gammelpartiernas kökkenmödding. Det är nog väääldigt många, inte minst maktens och arrogansens sozzar, som håller tummarna för att Thoralf och hans Framtid Kalmar inte får en eller flera platser i maktens boningar.
  För att inte tala om lättnaden och firandet som skulle bryta ut på regimorganet Barometern.

  Gilla

  • Thoralf A 26 oktober, 2021 / 19:31

   De kommer säkert lägga så många krokben de kan och regimorganet kommer säkert dra sitt strå till stacken.

   Gilla

 2. Gösta Larsson, mlmö 26 oktober, 2021 / 19:00

  Hej.

  Gilla

Kommentarer är stängda.