Nej till 100 miljoner till Linneuniversitetet

Det är staten som har det ekonomiska ansvaret för högskolor och universitet. Det handlar om det som brukar kallas för Finansieringsprincipen. Nu vill socialdemokraten och kommunstyrelsens ordförande Johan Persson ändra på det genom att ge 10 miljoner kronor per år till Linneuniversitetet under 10 år. Det handlar om att Linneuniversitetet skall starta upp en juridikutbildning som Kalmar kommun vill delfinansiera.

Framtid Kalmar säger absolut nej till detta förslag!

Under debatten i kommunfullmäktige i måndags så frågade jag Johan Persson om han tillfrågat grannkommunerna, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Nybro och Torsås kommuner om de var beredda att också ge bidrag till Linneuniversitetet men jag fick aldrig något svar från Johan Persson. Skall jag tolka det som att alla dessa kommuner sagt nej?

Bidraget skall finansieras genom att Kalmar kommunbolag ger en utdelning på 10 miljoner kronor varje år. Vilka kommunbolag ger då så stor vinst att man ge en utdelning. enligt min mening är det framför allt Kalmarhem och Kalmarenergi (49 procent ägande) som har större vinster. I praktiken innebär det att det blir Kalmarhems hyresgäster och Kalmar energis kunder som får betala bidraget till Linneuniversitetet.

I en debattartikel har Johan Persson skrivit följande.

”För Kalmar kommun är dessa medel en investering som också i ekonomiska termer kommer löna sig med råge.”

Under debatten frågade jag Johan Persson hur han kommit fram till detta och när Kalmar kommun kommer nivå ”break-even” för denna investering. Jag fick inte heller något svar på denna fråga.

Det kanske mest bristfälliga var dock beslutsunderlaget. Det bestod endast av drygt en A4-sida. Helt sanslöst för en investering på hela 100 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar! Jag lägger in hela beslutsunderlaget här nedan.

Så går det till i Kalmar kommun när maktfullkomliga Socialdemokrater driver igenom tokiga beslut

Jag yrkade avslag på förslaget till beslut, Jag ställde mig också bakom Kristdemokraternas återremissyrkande.

Återremissyrkandet röstades ned med rösterna 51 mot 6 och 4 frånvarande.

Avslagsyrkandet röstades också ned med rösterna 53 mot 4 och 4 frånvarande. Det var jag och 3 Kristdemokraterna som röstade nej till förslaget.

SD yttrade sig inte under hela debatten om bidraget till Linneuniversitetet. I votering röstade de med den rödgröna majoriteten. Jag förstår inte hur det tänker.

Här nedan kan du se hela debattenom bidraget till Linneuniversitetet.

En reaktion på ”Nej till 100 miljoner till Linneuniversitetet

  1. stigrydmark 28 oktober, 2021 / 23:07

    Så SD representerar med nollor!

    Gilla

Kommentarer är stängda.